English version

Turn de 17 etaje si mall cu parcare pe 10 niveluri langa National Arena

National Arena a devenit un magnet pentru investitori. Pe un teren de 70.000 metri patrati, chiar lânga stadion se pregateste un ansamblu de cladiri ce cuprinde un turn de birouri, mall, hipermarket si parcare supraetajata cu 6 etaje.

Investisia este însa contestata de ONG-uri, pentru ca se sacrifica spasii verzi. Astfel, investitorii vor amenaja spasii verzi doar pe 8% din teren, desi regulamentul local prevede un procent de 30%.

Platforma fostei fabrici Electroaparataj se transforma într-un mega proiect imobiliar. SC. Elj Vatra SRL vrea sa construiasca pe terenul de peste 70.000 metri un ansamblu comercial, birouri si parcaje.

Conform Planului Urbanistic Zonal aprobat, luni, de consilierii generali, pe strada Pierre de Coubertin, chiar lânga Nasional Arena vor fi construite un “Mega Mall” cu 3 etaje si 3 niveluri subterane, un hipermarket cu un etaj, o parcare supraetajata cu 3 niveluri în subteran si 6 etaje la suprafasa si un turn cu 17 etaje.

“Mega Mall-ul” va avea la subsol parcare, scari rulante, adapost pentru protectia civila si spatii tehnice, dar si spatii comerciale, alimentatie publica, recreare si holuri de circulatie.

La parterul cladirii si la etajele 1 si 2 vor fi amenajate spatii comerciale si de alimentatie publica, recreere si holuri de circulatie, iar etajul 2 va avea în plus fata de celelalte nivele spatii de entertainment si cinematografe.

Etajul 3 va avea preponderent accese pentru personal si eventual vizitatori, holuri de circulatie, birouri administrative, spatii tehnice si de aprovizionare, urmând ca terasa cladirii sa fie amenajata ca parcare destinata cumparatorilor, insule de vegetatie sezoniera, circulatii si în functie de necesitati zone tehnice. Mega Mall ar urma sa fie deschis în 2014.

Cladirea de birouri va avea doua secsiuni, între care una cu 14 etaje si cealalta cu 17 etaje.

Spasiu verde sacrificat pentru mall si turn de birouri

Conform Hotarârii Consiliului General al Municipiului Bucuresti 347/2008, investitorul ar trebui sa amenajeze spasii verzi pe 30% din terenul de 70.000 metri patrasi. Conform PUZ-ului însa, el va transforma în spasiu verde doar 8% din terenul din Pierre de Coubertin, urmând sa compenseze restul de pâna la 30% cu amenajari pe alte terenuri.

Mai exact, cei de la Elj Vatra SRL au încheiat un protocol cu Primaria Sectorului 2, prin care s-au angajat sa amenajeze Parcul Pasarari din zona Obor. Parcul fusese distrus odata cu organizarea de santier pentru construirea noii piese Obor, iar Asociasia Eco Civica daduse Primaria Sectorului 2 în judecata din aceasta cauza.

Protocolul este astfel avantajos pentru ambele parsi. SC Elj Vatra SRL poate pastra mai mult teren în Pierre de Coubertin pentru costrucsii, iar Primaria Sectorului scapa de proces si de amenajarea parcului.

De altfel, mai multe ONG-uri au protestat vehement împotriva acestui proiect sussinând ca parcul din Sectorul 2 avea deja funcsiunea de spasiu verde în Planul Urbanistic General, or legea ca investitorii trebuie sa creeze un nou spasiu verde nu sa amenajeze unul deja existent.

“Legislasia de mediu nu prevede astfel de compensari si legiuitorul a stabilit corect ca spasiul verde trebuie sa se regaseasca în perimetrul investisiei tocmai pentru a compensa efectele negative asupra mediului în cazul implementarii”, sussine presedintele Asociasiei Eco Civica, Niculae Radulescu-Dobrogea, într-un mesaj adresat Primariei Capitalei.

Desi investisia (mall, hipermarket, turn de birouri si parcare cu 6 etaje) va atrage în zona un trafic rutier intens, iar investitorul nu asigura în zona decât 8% spasiu verde, Ministerul Mediului a considerat ca PUZ-ul “nu necesita evaluare de mediu, urmând sa fie supus procedurii de adoptare fara aviz de mediu”.

Pozisia Ministerului Mediului vine în condisiile în care legislasia în vigoare nu permite translatarea spasiilor verzi.

Sursa: Flux Imobiliar [29.11.2011]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.