English version

Thomas Cook cea mai veche agentie de turism din lume, si-a anuntat falimentul

Pe data de 23 septembrie 2019, cea mai veche companie de turism din lume, Thomas Cook, si-a anuntat falimentul, dupa ce negocierile prin care se incerca salvarea firmei au esuat.

„In pofida eforturilor considerabile, discutiile dintre diferitele parti participante la grup si noile surse de finantare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administratie a ajuns prin urmare la concluzia ca nu are alta optiune decat sa ia masurile pentru a intra in lichidare judiciara cu efect imediat”, se explica in comunicatul companiei.

La momentul intrarii in faliment, pentru companie lucrau 9.000 de oameni care gestionau vacantele a circa 600.000 de turisti.

Autoritatea de aviatie a anuntat ca Thomas Cook a intrat in administrare speciala si ca toate zborurile si rezervarile au fost anulate.

Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, a declarat ca regreta profund falimentul si si-a prezentat scuze milioanelor de clienti si miilor de angajati.

Guvernul si ACA au declansat cea mai mare operatiune de repatriere din Marea Britanie, denumita „Operatiunea Matterhorn”. 

Potrivit The Guardian, in operatiunile de repatriere, care vor avea loc pana in 6 octombrie 2019, si care ar putea costa circa 150 mil. GBP, vot fi utilizate avioanele British Airways si easyJet.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, i-a asigurat duminica pe cei aflati in vacanta ca nu vor ramane blocati in strainatate si ca guvernul britanic se va ocupa de repatrierea lor.

Intalnirea dintre executivii companiei de turism si reprezentantii actionarilor (cel mai mare actionar al firmei fiind conglomeratul chinez Fosun), desfasurata timp de 11 ore la sediul unei firme de avocatura din centrul Londrei nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Clientii Thomas Cook asteapta acum nerabdatori sa se poata intoarce acasa. Tour-operatorii platesc de regula hotelurile la 90 de zile dupa plecarea oaspetilor, astfel incat hotelierii sunt ingrijorati acum ca nu isi vor mai vedea banii.

Thomas Cook (1808-1892) este considerat „parintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.

Thomas Cook are peste 20 de milioane de turisti si 25.000 de agenti de turism in 17 tari, avand propriile publicatii turistice, cat si compania aeriana Thomas Cook Airlines.

Sursa: Digi 24 [23.09.2019], Hotnews [23.09.2019], Mediafax [23.09.2019]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.