English version

Se pot depune candidaturile pentru „Capitala europeana verde din 2016”

Comisia Europeana a lansat procesul de selectie pentru European Green Capital 2016 - Capitala europeana verde din 2016.

Premiul pentru capitalele verzi ale Europei se acorda oraselor care promoveaza cel mai intens un stil de viata urban cu impact minim asupra mediului.

Scopul acestui premiu anual este sa inspire orasele europene sa ia masuri pentru a deveni locuri mai atragatoare si mai sanatoase ca destinatie pentru cei interesati sa le viziteze, sa munceasca si sa traiasca acolo.

Pentru prima data, orasele din Europa cu mai mult de 100.000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru acest titlu. Inainte, doar orasele cu mai mult de 200.000 de locuitori erau eligibile. Datorita acestei schimbari, titlul este acum accesibil pentru peste 400 de orase din intreaga Europa.

Potrivit reprezentantilor CE, avantajele unei capitale europene verzi incep cu un mediu inconjurator mai curat, noi locuri de munca si investitii, si includ o crestere a turismului, o mediatizare pozitiva in presa internationala si un numar sporit de sponsorizari pentru proiectele de mediu.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori:
- atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea;
- transportul local;
- zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea sustenabila a terenurilor;
- natura si biodiversitatea;
- calitatea aerului inconjurator;
- calitatea acustica a mediului;
- cantitatea de deseuri generate si gestionarea acestora;
- gestionarea apelor;
- tratarea apelor reziduale;
- ecoinovare si locuri de munca sustenabile;
- performanta energetica;
- gestionarea integrata a mediului.

Participarea este deschisa tuturor statelor membre ale UE, tarilor in curs de aderare si tarilor candidate precum si tarilor din Spatiul Economic European.

Orasele isi pot depune candidatura online, la adresa www.europeangreencapital.eu, iar data limita de depunere a candidaturilor pentru titlul din 2016 este 17 octombrie 2013.

Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014.

Din 2010 pana in 2015 urmatoarele orase au primit pana acum titlu - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Copenhaga si Bristol.

Sursa: HoReCa [24.06.2013]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2020 Fivestar Hospitality.