English version

Rosia Montana a intrat in programul „Cele mai periclitate 7 Situri si Monumente din Europa”

Serban Sturdza, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, OAR, si vicepresedinte al Fundatiei Pro Patrimonio a anuntat saptamana trecuta ca situl istoric minier de la Rosia Montana a intrat, alaturi de alte obiective de importanta istorica si culturala deosebita, in programul „Cele mai periclitate 7 Situri si Monumente din Europa”.

O data cu nominalizarea Rosiei Montane in Programul 7 Most Endangered, al Organizatiei Europene Europa Nostra, situl istoric va beneficia de misiuni de salvare efectuate de specialisti dupa sfarsitul verii, cel mai probabil incepand cu luna septembrie. Astfel, experti angajati de Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize si consiliere asupra modalitatilor de finantare a lucrarilor care vor fi efectuate in zona. Aceasta finantare se poate face fie prin fonduri ale Uniunii Europene sau, dupa caz, prin imprumuturi, a precizat Sturdza.

Planurile de salvare initiale vor fi prezentate la Conferinta de Politica a Patrimoniului European, organizata de Europa Nostra, la Bruxelles, pe data de 5 decembrie 2013. 

Pe lista celor 7 Situri si Monumente aflate in cel mai mare pericol se numara, pe langa Peisajul cultural istoric de la Rosia Montana, Amfiteatrul roman din Durres (Albania), centrul istoric al orasului Nicosia (Cipru), fortificatiile Vauban din Briancon (Franta), manastirea San Benedetto Po (Italia), manastirea din Setubal (Portugalia) si Biserica armeneasca Sf. Gheorghe din Mardin (Turcia).

Sursa: Daily Business [13.06.2013], Mediafax [13.06.2013]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.