English version

Romanii aloca circa 50% din veniturile lunare ale familiei pentru vacanta

Ferratum Grup, un initiator al tehnologiei financiare si al imprumuturilor mobile, a efectuat un sondaj in 17 tari europene in ceea ce priveste comportamentul privind cheltuielile in timpul sezonului estival. La sondaj au raspuns 5.685 de familii de clasa mijlocie.

Peste 30% dintre participantii la sondaj planuiesc cheltuieli mai mari in vacanta din aceasta vara comparativ cu anul precedent, iar 40% mentin aceleasi cheltuieli ca in vara lui 2014. Sondajul a evidentiat, insa, diferente surprinzatoare intre tari. 

Din Barometrul de vara Ferratum, reiese ca 16% dintre romani vor cheltui cel mai mult pe calatorii in tara, 14% pe activitati distractive de o zi si doar 10% vor cheltui pe calatorii in strainatate. 

In randul celor 17 tari europene, Romania se pozitioneaza usor peste medie, respectiv 49,7% din respondenti dedicand cheltuielilor de vacanta aproape 50% din veniturile lunare familiale - echivalentul a 291 EUR- in timp ce media europeana este de 47,2%. 

Pentru vacanta de vara, romanii cheltuie aproape dublu fata de bugetul alocat vacantelor de iarna - 47% vara, fata de 25%, iarna). 

In tarile din estul Europei, sumele relative alocate pentru vacanta sunt mult mai mari decat in Vest. Cu exceptia Spaniei, tarile care cheltuie cel mai mult in vacante sunt cele din estul Europei - peste media venitului disponibil - respectiv 47%. Conform sondajului Estonia si Letonia se afla in topul acestei liste, cu cheltuieli de vacata de peste 60% (Estonia - 629 EUR, Letonia - 621 EUR). 

Danemarca si Germania dedica vacantelor de vara cele mai mici bugete - 27%, respectiv 28%.

In Europa de Vest exista diferente mari intre tari cu privire la sumele aferente vacantelor din aceasta vara. O familie daneza din clasa mijlocie aloca doar 27% din venitul disponibil familiei pentru vacanta de vara, in timp ce spaniolii aloca circa 55% pe calatorie, relaxare si tendinte estivale. Ocupanta locului al doilea in topul celor mai cheltuitoare tari vestice este Suedia unde procentul este de 41%.

Calatoriile in propria tara constituie cele mai frecvente cheltuieli in Barometrul European de Vara, reprezentand o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. 

Pe de alta parte, cei mai pasionati turisti straini in aceasta vara sunt olandezii si britanicii - 17%, urmati de danezi si suedezi - 15%, nemti - 13% si bulgari - 12%.

Clubbing-ul, restaurantele, plaja implica cea de-a doua categorie de cheluieli de vacanta in randul celor 17 tari din studiu, pe primul loc se afla Spania care cheltuie 24% din fondurile totale alocate pentru activitatile sociale, urmata de Danemarca si Suedia care aloca 16% din fonduri. Acestea sunt urmate de Polonia si Croatia, care intentioneaza sa cheltuie aproximativ 15% din fondurile totale alocate pentru activitati sociale.

Festivalurile sau evenimentele sportive estivale nu sunt atat de populare in randul clasei mijlocii cum ar fi fost de asteptat. Numai 5-6% din cheltuieli merg spre astfel de evenimente. 

Sondajul s-a efectuat in 17 tari europene in care opereaza Grupul Ferratum si s-a prezentat sub forma unui chestionar web standardizat pentru toate locatiile. 

Veniturile au fost declarate in moneda locala, iar investitia relativa pentru vara este calculata ca raport intre cheltuielile estivale si venitul disponibil al unei familii in fiecare locatie. Veniturile disponibile au fost ajustate in functie de paritatile puterii de cumparare individuale din fiecare locatie pe baza cifrelor din 2014 furnizate de Banca Mondiala. 

La sondaj au participat 5.685 de familii din 17 tari europene, iar respondentii au varste cuprinse intre 21-65 de ani (dintre care 60% sunt femei). Venitul mediu net disponibil al familiilor participante este de de 720 – 3.800 EUR. 

Sursa: Daily Business [09.07.2015]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2020 Fivestar Hospitality.