English version

Rata de refuz al vizelor pentru SUA a scazut in 2019 sub 10%, dar nu suficient pentru ca Romania sa intre in Programul Visa Waiver

Romania incearca de ani buni sa intre in Programul Visa Waiver, astfel incat romanii sa poata calatori in SUA fara vize, insa rata de refuz al vizelor pentru cetatenii romani depaseste inca foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritatile americane pentru ridicarea vizelor.

Potrivit ultimelor date oficiale, acest prag a scazut in 2019, dupa mai multi ani, sub 10%, dar este inca insuficient pentru acceptarea in Visa Waiver.

Doua proiecte de lege, aflate in dezbaterea Congresului, pot insa facilita ridicarea vizelor si pentru romani.

In conformitate cu Legea americana privind imigrația și cetațenia, țarile care doresc sa adere la Programul de scutire de vize trebuie sa aiba, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rata de refuz mai mica de 3% sau o medie pe 2 ani mai mica de 2%.

Polonia a intrat deja in Programul Visa Waiver, cetatenii acestei tari putand calatori in SUA fara vize incepand cu din 11 noiembrie 2019, desi rata de refuz a vizelor era peste 3%.

In 2014, rata de refuz pentru Romania a coborat pentru prima data sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% in 2010, dar ulterior a ajuns din nou la peste 11%. Astfel, rata de refuz in 2017 era in cazul României la 11,76%, iar in 2018 a fost inregistrata o rata a refuzului vizelor de 10,44%. In anul fiscal 2019, potrivit datelor oficiale, rata de refuz pentru vizele SUA solicitate de cetatenii romani a scazut din nou sub 10%, la 9,11%.

Doua proiecte de lege, care urmaresc aplicarea unor exceptii de la pragul de 3% pentru acceptarea in Visa Waiver, sunt in dezbaterea Congresului SUA. Un prim proiect are in vedere ridicarea ratei de refuz la 10% in cazul tarilor care, de pilda, au acorduri de schimb de informatii cu SUA in domeniul apararii si securitatii, cum este si cazul Romaniei. Un al doilea proiect permite, de asemenea, o exceptie de la pragul de 3% in cazul tarilor partenere ale SUA care aloca apararii cel putin 2% din PIB, criteriu indeplinit in ultimii ani si de Romania. 

Sursa: Profit [05.01.2020]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2020 Fivestar Hospitality.