English version

Printre obiectivele presedintelul ANT se numara si gasirea de noi piete pentru atragerea turistilor in Romania

Anca Pavel-Nedea, presedintele Autoritatii Nationale de Turism, ANT crede ca are nevoie de minimum 3 ani pentru a face din institutia pe care o conduce „un organism sanatos”, astfel incat atunci cand preda stafeta sa nu lase in urma „probleme care treneaza de mult timp”.

Unul dintre obiectivele presedintelui ANT este acela de a gasi noi piete pentru atragerea turistilor in Romania, de aceea in luna ianuarie pleaca la Moscova, impreuna cu o delegatie de reprezentanti ai agentiilor turistice autohtone, pentru a incerca sa convinga partea rusa ca aici e un loc ideal pentru turistii rusi. In acest sens colaboreaza cu Ministerul de Externe pentru usurarea birocratiei legate de vize.

Pavel-Nedea declara ca ii adora pe turistii rusii fiindca sunt  clienti veseli, zgomotosi, consuma extraservicii, le plac brandurile romanesti, sunt sentimentali.

Intrebata daca este sau nu nevoie de un Minister al Turismului, presedintele ANT a precizat ca „niciodata cineva ca mine, care lucreaza de la 15 ani in turism, nu va poate spune ca Romania nu are nevoie de un minister de sine statator in acest domeniu. Am trecut prin toate pozitiile si meseriile care se fac in acest sector, pe care am ajuns sa-l cunosc foarte bine, si de aceea m-am saturat sa mi se spuna ca nu mai avem un Minister al Turismului fiindca atat timp cat industria de resort produce numai 2% din PIB nu merita sa aiba propriul minister. Am primit acest raspuns si acum dupa schimbarea de guvern si inainte. Dar nimeni nu se gandeste ca industria turismului genereaza circulatie sanguina sanatoasa in aproape tot ceea ce tine de servicii: de la cosmetice, mobilier pana la legume si fructe. Turismul romanesc ar avea o mai mare greutate daca ar avea un minister.”

In ceea ce priveste promovarea Romaniei pe canalele internationale, reprezentantul ANT a declarat ca in ultimii ani, promovarea in presa internationala s-a facut din fonduri europene, insa la 31 decembrie 2015, toate proiectele care permiteau promovarea Romaniei s-au inchis. Posibilitatea ca pana in 2020 Romania sa mai poata atrage fonduri in acest sens nu mai exista. Asa au fost negocierile facute, astfel incat de acum incolo pentru promovare ne putem baza doar pe bugetul de stat, a precizat Pavel-Nedea.

In 2015, de la bugetul de stat s-au dat 18 mil. RON, in afara de proiectele europene. Pentru 2016 s-au aprobat doar 9 mil. RON, care acopera participarea la toate targurile interna?ionale aprobate de catre minister. 

Anca Pavel-Nedea a precizat ca ANT intentioneaza sa mai ceara bani pentru promovare la rectificarea bugetara de la jumatatea anului 2016.

In prezent, ANT poarta discutii cu Google pentru a semna un parteneriat pentru platformele lor de promovare si totodata, va fi promovata si pe YouTube.

In luna ianuarie, presedintele ANT impreuna cu o delegatie a turoperatorilor din Romania vor merge in Rusia cu sprijinul Asociatiei de turism din Moscova si al Ambasadei Romaniei de acolo. Reprezentantul ANT se va intalni cu omologul rus, in vreme ce reprezentantii turismului romanesc se vor vedea cu operatorii rusi interesati de Romania.

In ceea ce priveste simplificarea procedurilor de obtinere a vizelor, Anca Pavel-Nedea a precizat ca se lucreaza la un acord in acest sens intre ministerele de Externe, Interne si asociatiile de turism. Aceasta a declarat ca initial s-a discutat despre o solutie pentru turistii chinezi, prin care agentiile de turism isi asuma responsabilitatea pentru clientii pe care ii aduc in Romania. Similar se va face si pentru Rusia. ANT spera ca pana in luna martie sa se deblocheze situatia nu doar pentru China, ci si pentru Rusia.

Sursa: Romania Libera [28.12.2015]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2020 Fivestar Hospitality.