English version

Maria Grapini s-a intalnit cu reprezentatii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania. In cadrul intalnirii, la care au fost prezenti 25 de primari si reprezentanti ai autoritatilor locale reprezentand statiunile turistice din Romania, i-au fost aduse la cunostinta ministrului cateva dintre propunerile acestora pentru anul 2013 in vederea sustinerii turismului romanesc.

Printre propunerile prezentate ministrului Maria Grapini se numara:

- Alocarea de sume pentru fiecare localitate cu statut de statiune turistica in vederea acoperirii cheltuielilor de functionare si intretinere pentru zona de statiune (iluminat public, intretinere spatii verzi, cheltuieli de personal de intretinere).
- Finantarea de la bugetul de stat a proiectelor noi privind investitiile in infrastructura in localitatile cu statut de statiuni turistice, care nu au beneficiat inca de astfel de finantari;
- Modificarea Legii nr.85/2003 privind resursele minerale si incasarea directa de catre autoritatile publice locale a unui procent de 50% din redeventa incasata de catre ANRM, fapt ce ar face ca o parte din statiunile turistice sa nu mai solicite sume de la bugetul de stat. Sumele incasate astfel de catre autoritatile publice sa fie folosite cu destinatie speciala in infrastructura de turism;
- Modificarea Legii Finantelor Publice Locale nr.2732/006 si includerea in formula de calcul privind repartizarea bugetului catre autoritatile publice locale si a numarului de turisti care vin in statiune, nu numai a populatiei stabile;
- Crearea la nivel national a unui fond de imprumut pentru administratiile publice locale in vederea asigurarii prefinantarilor pentru proiectele europene.
- Includerea in Codul Fiscal a unei prevederi care sa permita scutirea agentilor economici de la plata impozitului pentru investitii in turism si activitati conexe mai mari de 1.500.000 EUR.
- Includerea tuturor localitatilor cu statut de statiune turistica in programul de finantare prin care se realizeaza baze sportive, intrucat in momentul de fata bazele sportive se finanteaza doar in localitatile cu statut de comuna;
- Alocarea catre bugetele localitatilor, cu statut de statiune turistica, a unui buget anual de 1.000.000 EUR, pentru urmatorii 4 ani, cu destinatia de refacere si extindere a infrastructurii turistice.
- Finantarea programelor nationale bazine de inot, terenuri multi-functionale, terenuri de fotbal, cu prioritate in statiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ.
- Continuarea atestarii factorilor de cura ai statiunilor turistice si declararea acestora ca statiuni balneare sau balneoclimetice.

Ministrul Maria Grapini si-a declarat disponibilitatea in vederea sprijinirii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania pentru a realiza cat mai multe proiecte din cele propuse.

In acelasi timp, Grapini le-a comunicat celor prezenti dorinta sa de a initia un memorandum cu privire la stabilirea zonelor de interes national in turism si rentabilizarea unitatilor de cazare nefunctionale. Prin acesta, Ministrul Maria Grapini propune modificarea legislatiei actuale reglementata, in principal, de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sa se mentioneze in mod expres faptul ca zonele turistice de interes national se reglementeaza prin lege speciala.

Sursa: HoReCa [03.04.2013]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.