English version

Investitii de 73 mil. RON alocate infrastructurii de schi din Romania, in 2011

Statul roman a investit in acest an aproape 73 mil. RON in 10 proiecte de infrastructura de schi, in scadere dupa ce anul trecut investitiile s-au ridicat la 103 mil. RON.

Cel mai scump proiect din acest an finantat de stat prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT, in valoare de 28,2 mil. RON, presupune lucrari de amenajare a domeniului schiabil, a unui lac acumulare si a unei instalatii de transport pe cablu in Poiana Brasov.

Domeniul schiabil de la Brasov a mai fost finantat cu 8,5 mil. RON in 2010 si 9,5 mil. RON in 2009, iar investitiile au vizat extinderi de partii, largiri de intersectii, constructii de noi partii de schi si de partii de legatura si lucrari de amenajare a unui lac acumulare in platoul Poiana Ruia, la cota 1.490. Alte fonduri au fost alocate pentru zece tunuri de zapada, alimentare cu energie electrica, telescaun si parcare cu 650 de locuri.

Investitiile finantate de stat la Brasov sunt in derulare.

In statiunea Busteni s-au investit 9,1 mil. RON in 2009, 4,5 mil. RON in 2010 si 583.000 RON in acest an pentru mai multe obiective, printre care estacada pentru catarari pe panouri de gheata si uscat, fun-park, partie de schi si snowboard, instalatie pentru zapada artificiala si parcare in zona Kalinderu.

In aceeasi zona va mai fi amenajat un parc de aventura montan, unde se vor desfasura activitati de catarare, mountain bike, parapanta, paintball, drumetii montane etc., proiectul de la Busteni fiind in derulare.

La Vulcan, judetul Hunedoara, s-a investit in acest an 16,8 mil. RON pentru construirea unei telegondole intre cotele 770 si 1.310 m in Pasul Vulcan.

Infrastructura de schi din zona a mai fost finantata cu 18 mil. RON anul trecut si 10,7 mil. RON in 2009, bani alocati pentru constructia unui telescaun si pentru amenajari de partii si pentru achizitia unei instalatii de zapada artificiala. Proiectul este in curs de executie.

In statiunea Borsa din Maramures s-a investit in acest an 10 mil. RON in constructia unei telegondole de opt locuri. Alte 5,2 mil. RON fiind investite in ultimii 2 ani pentru o partie de schi amenajata cu instalatie de zapada artificiala si instalatie nocturna, telegondola si parcare pe trei nivele, investitiile fiind in curs de execlutie.

Statiunea Straja din localitatea hunedoreana Lupeni a beneficiat in acest an de fonduri de 9 mil. RON.

Pentru imbunatatirea domeniului schiabil din Predeal s-au alocat 3,4 mil. RON. In 2009 si 2010, la Predeal au fost finantate cu 13,5 mil. RON si se afla in curs de executie corectii de torenti, amenajarea partiei Subteleferic, amenajarea traseului de schi de legatura dintre partia Subteleferic si statia inferioara a telescaunului, dotarea partiilor cu garduri si plase protectie, marcaje si balize pentru orientarea turistilor, amenajarea pistei de biatlon Valea Rasnoavei, amenajarea unui poligon de tir si a unei piste pentru role.

Localitatea bihoreana Nucet a primit 19,4 mil. RON anul trecut si 2,1 mil. RON in 2009 pentru investitii care au presupus constructia unui telescaun, a unor partii de schi, a unor cladiri administrative si a unor instalatii de zapada, proiecte finalizate.

In 2009 si 2010 s-au mai investit 4,8 mil. RON in infrastructura de schi de la Rasnov, peste 7 mil. RON in cea din Sugas-Bai si aproape 7,5 mil. RON in partiile de schi de la Borsec. Investitiile de la Sugas-Bai si Borsec au fost finalizate.

Anul trecut, in Sinaia s-au investit 15,9 mil. RON si 9,5 mil. RON in 2009 intr-un telescaun acoperit, un teleschi, instalatie de zapada artificiala cu doua statii de pompare, sistem de distruibutie a apei, tunuri de zapada, rezervor de apa deschis, utilaje de batut zapada etc. Proiectul este in curs de executie.

Aproape 20 de milioane de lei au fost alocate in 2009 si 2010 si infrastructurii de schi din Campulung Moldovenesc, pentru constructia unei telegondole, pentru amenajare de partii, instalatie de zapada artificiala, instalatie de iluminat, o cladire anexa cu functiuni tehnologice si pentru turisti, drum de acces si parcare, alimentare cu apa si energie electrica si sistem de canalizare. Investitiile de la Campulung Moldovenesc se afla in derulare.

Sursa: Bloom Biz [20.09.2011], Daily Business [20.09.2011], Mediafax [19.09.2011]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.