English version

Hotelul Ramada-Majestic din Capitala este foarte aproape de a fi vandut

Proprietarii hotelului Ramada-Majestic din centrul Capitalei, scos la vanzare in vara anului trecut cu 13 mil. EUR, se afla in negocieri finale cu un grup hotelier israelian cu hoteluri in toata lumea si plasamente imobiliare.

Potrivit mai multor surse din piata de turism, suma de vanzare este sensibil mai mica decat cea solicitata in vara anului trecut de catre actionari.

Construit inainte de Primul Razboi Mondial, gazda pentru actorii si recuzita Teatrului National dupa ce cladirea acestuia a fost bombardata de aviatia americana in al Doilea Razboi Mondial, a devenit in anii `90 primul hotel din tara afiliat la brandul american Ramada. Clasificat la 4 stele si lipit de restaurantul Capsa, Ramada Majestic este unul dintre hotelurile emblema ale Bucurestiului.

Cei patru actionari turci vor sa vanda hotelul, pentru ca toti au imbatranit, iar copiii lor nu vor sa faca hotelarie. 

Construit inainte de Primul Razboi Mondial, in 1911, impreuna cu Teatrul Odeon, a primit de atunci denumirea Majestic si i-a gazduit, in acea perioada, pe fratii scriitori Ionel si Pastorel Teodoreanu. A functionat ca hotel timp de trei decenii, dar dupa ce americanii au bombardat in anii `40 Teatrul National - care se afla pe Calea Victoriei, pe locul in care acum este construit hotelul Novotel - a functionat ca o cladire care gazduia actorii si recuzita teatrului. In anii 70 a redevenit hotel, pentru ca 20 de ani mai tarziu sa fie cumparat de investitori turci.

Hotelul este primul din tara care s-a afiliat la brandul american Ramada. Clasificat la 4 stele, are 111 camere, piscina si doua sali de conferinta. In anii `60, primarul de atunci al Capitalei, Ion Cosma, a vrut sa reintroduca in circuitul turistic fostele hoteluri emblema ale Bucurestiului. Astfel au reaparut hotelurile Continental, Bulevard si Majestic in inima orasului.

Dupa redeschidere, a apartinut companiei Lido SA, fiind insa incadrat ca hotel categoria I. In anii `90, cladirea avea doar doua etaje, iar la un etaj mai locuiau inca trei actrite trecute de varsta de 90 de ani. In 1993 a fost creata o societate mixta intre statul roman, prin Lido SA, si grupul turc Bayindir. Partea romana a contribuit cu hotelul, avand 49% din capitalul firmei nou-infiintate, iar turcii au adus un aport in bani de 7,5 mil. USD, bani cu care hotelul a fost consolidat si modernizat.

A fost primul hotel de 4 stele din Bucuresti, avand 76 de camere in acea vreme. Consolidarea si modernizarea hotelului au durat pana in ianuarie 1996, iar in vara acelui an a gazduit si primul client de marca, Hillary Clinton, atunci prima doamna a SUA. Ulterior, a mai fost cumparata o cladire vecina, iar hotelul a fost extins, lucrarile fiind derulate in intervalul 2000 - 2003 si necesitand o investitie de 5,5 mil. USD.

In timp, prin mai multe majorari de capital, grupul turc si-a marit participatia, iar in urma cu 10 ani a cumparat si restul actiunilor de la statul roman. 

Sursa: Profit [28.11.2019]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.