English version

Cheltuielile turistilor nerezidenti in Romania s-au ridicat la peste 6,8 mld. RON

Numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost in 2019 de 2,669 milioane, iar cheltuielile acestora au insumat 6,895 mld. RON, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, INS, care arata ca anul trecut turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2.583 RON/persoana.

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul IV 2019 a fost de 563.700, cheltuielile acestora insumand 1,41 mld. RON.

Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54% dintre turistii
nerezidenti sositi in Romania in trimestrul IV 2019, cheltuielile acestora reprezentand 56,7% din
total.

46% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul IV au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (66%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,4%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,4%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 42,7% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 34,4% cadourilor si suvenirurilor.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 48,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere. 

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 53,1% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 27,1% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 83,3% din numarul total de turisti, in timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 4,6% autocare si autobuze, iar 1,2% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in anul 2019, cheltuielile acestora reprezentand 57,5% din total.

45,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in anul 2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (68,2%) si pentru vizita rudelor si prietenilor (10,3%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 13,1%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,6% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,3% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 80,7% din numarul total de turisti, in timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 6,8% autocare si autobuze, iar 1,5% au sosit cu alte mijloace de transport.

Sursa: Profit [17.03.2020]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2020 Fivestar Hospitality.