English version

Bucurestiul s-a schimbat puternic in ultimii 10 ani: care sunt locurile unde transformarile sunt cele mai vizibile

ClubA, Fire, Mes Amis, terasa Argentin sau Caru’ cu Bere erau in urma cu zece ani printre putinele “atractii” din centrul vechi al Capitalei, polul distractiei fiind in acea perioada mai degraba cluburile si terasele din complexul studentesc Regie.

Ca urmare a investitiilor in infrastructura derulate in ultimii ani, numarul teraselor, pub-urilor si restaurantelor a ajuns la circa 150, iar intreaga zona a devenit una trepidanta, in care se desfasoara o buna parte din viata de noapte a orasului.

Numeroase cladiri sunt inca intr-un stadiu avansat de degradare, o parte dintre pub-uri fiind deschise in imobile care au doar parterul renovat. Cu toate acestea, fata de imaginea de acum cativa ani, centrul istoric da senzatia ca poate renaste dintr-o ruina, cum de altfel se numea o alta terasa veche de pe Lipscani.

Livezile din Baneasa - cladiri de birouri si cel mai mare centru comercial

Iesirea din Bucuresti spre aeroporturile Baneasa si Otopeni, dar si spre Brasov, era o zona cu livezi intinse si paduri netulburate.

In prezent, de la Casa Presei pana la podul Otopeni au fost realizate cladiri de birouri cu o suprafata de circa 200.000 de metri patrati, precum si cel mai mare proiect comercial din tara, denumit tot Baneasa, in care au fost atrasi cei mai importanti retaileri din Europa, precum Carrefour, Metro, IKEA, Zara sau H&M.

Cei mai in varsta povestesc cum in ‘90 circulau linistiti cu bicicleta prin zona pe unde acum se afla pasajele subterane si supraterane din Baneasa.

Acum iti trebuie putina nebunie sa te aventurezi intr-o asemenea excursie, semn ca si traficul s-a schimbat substantial, aceasta portiune din DN1 fiind de altfel cel mai aglomerat tronson de drum national din tara.

Casele vechi de pe Buzesti - City-ul Capitalei

Piata Victoriei si strada Buzesti, considerate astazi principalul centru de afaceri al Capitalei, datorita celor 15-20 de cladiri de birouri construite in ultimii zece ani, aratau complet diferit la inceputul anilor 2000, cand israelienii de la GTC de-abia incepeau sa lucreze la cladirea Europe House, care a dat startul investitiilor in zona.

O buna parte din casele vechi de pe strada Buzesti au fost inlocuite cu imobile de birouri in care lucreaza angajati ai unor firme precum Generali, Aviva sau OTP Bank, in timp ce BRD si Piraeuse Bank si-au construit turnuri propii, iar israelienii de la GTC au realizat cea mai mare cladire din zona, America House.

Campurile din Pipera - centre de afaceri si mii de vile

Omul de afaceri George Becali, cel mai mare proprietar de terenuri din zona Pipera, dar si cel mai important beneficiar al dezvoltarii acestei zone, aminteste deseori cum pastea oile in nordul Capitalei, pe loturile pe care astazi se afla circa 300.000 de metri patrati de birouri si cateva mii de vile.

Pipera a fost in ultimii zece ani o zona care a atras puternic investitorii in spatii de birouri, care au putut construi cladiri cu forme clasice si suprafete mari pe etaj.

Investitorii in cladiri de birouri si in locuinte au fost cu cativa pasi inaintea autoritatilor, care se confrunta cu dificultati in decongestionarea zonei, dar si in racordarea caselor la utilitati. Cu toate acestea, Pipera nu mai seamana deloc cu ce era in urma cu zece ani.

Zona Grozavesti, curatata de Pasajul Basarab

Pe pasarela pietonala metalica ce lega strada Banu Manta (Primaria Sectorului 1) de Gara Basarab “comerciantii” de parfumuri contrafacute sau alte produse de o “provenienta incerta” erau ca la ei acasa.

Fabrici de bere sau paine, depozite de materiale de constructii si zeci de case darapanate faceau parte din decorul unei zone in care in prezent se vad luminile Pasajului Basarab si parcarea plina a Carrefour Orhideea, unul dintre hipermarketurile orasului cu cele mai mari vanzari.

Zona se afla inca intr-o schimbare puternica, investitori imobiliari precum Hercesa, CA Immo sau Interprime Properties avand terenuri in zona Orhideelor pe care intentioneaza sa ridice cladiri de locuit si spatii de birouri.

Sursa: Flux Imobiliar [30.12.2011]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.