English version

Bucurestiul ramane un magnet pentru dezvoltatorii de malluri: 6 proiecte ar putea fi incepute anul viitor

Piata mallurilor din Capitala ar putea reveni puternic pe crestere anul viitor, cand dezvoltatorii a sase proiecte noi cu peste 300.000 de metri patrati planuiesc sa inceapa constructia, urmand astfel sa duca numarul centrelor comerciale din Bucuresti la peste 20, adica unul la fiecare 100.000 de locuitori.

Mallurile Capitalei sunt concentrate in prezent pe zona de vest (Drumul Taberei, Militari), dar si in sud (Rahova, Berceni, Vitan), cartiere in care cererea de astfel de proiecte este acoperita, chiar excedentara in unele cazuri.

Sase proiecte tinute “la cutie”, pentru care dezvoltatorii au platit in perioada de boom a imobiliarelor circa 350 de milioane de euro doar sa cumpere terenurile, ar putea fi realizate insa in urmatorii doi-trei ani in nord (Floreasca, Bucurestii Noi) si est (Titan, Pantelimon, Colentina), zone cu o oferta comerciala considerata insuficienta.

Fiecare dintre dezvoltatorii acestor malluri a “miscat” in acest an lucrurile in vederea demararii proiectelor care s-ar putea concretiza in anii urmatori, principalul impediment fiind in continuare obtinerea finantarilor bancare.

ParkLake Plaza (Titan - Spartac)

Cel mai avansat proiect de mall nou din Bucuresti este ParkLake Plaza din Titan, la care lucrarile de construire au inceput usor in toamna acestui an, finalizarea fiind programata pentru sfarsitul anului 2013.

Proiectul dezvoltat de catre firma irlandeza Caelum Development va avea o suprafata iînchiriabila de 67.000 mp, jumatate din proiect fiind deja inchiriat catre firme precum Cora sau Cinema City. Agentul de inchiriere a proiectului este firma Cushman & Wakefield.

Proiectul este dezvoltat pe terenul cunoscut drept fosta baza sportiva Spartac, cumparat in urma cu cinci ani pentru aproximativ 70 de milioane de euro, iar investitia totala a fost estimata la 250 mil. euro. Obtinerea finantarii bancare pare a fi ultimul hop pentru dezvoltarea acestui centru comercial.

Mega Mall (Pantelimon - Electroaparataj)

Austriecii de la Real 4 You au reusit in acest an sa isi securizeze doi chiriasi importanti pentru proiectul Mega Mall pe care intentioneaza sa il dezvolte in Pantelimon, pe platforma Electroaparataj, reteaua franceza Carrefour fiind unul dintre ei.

Austriecii detin aceasta platforma de mai multi ani, au demolat fostele cladiri industriale si au avansat si in obtinerea Planului Urbanistic Zonal necesar pentru realizarea mallului de langa stadionul Arena Nationala.

Compania colaboreaza cu firmele DTZ Echinox si Colliers pentru inchirierea spatiilor viitorului mall, a carui suprafata inchiriabila se va ridica la 70.000 mp.

Terenul cumparat de la NCH a costat circa 60 de milioane de euro.

Victoria City (Bucurestii Noi - Textila Dacia)

Canadienii de la Benevo si CD Capital, care au cumparat in urma cu mai multi ani pentru 40 mil. euro terenul de 5,2 hectare al fostei fabrici Textila Dacia, s-au asociat anul acesta cu fondul sud-african de investitii NEPI, care a cumparat 50% din afacere.

Asocierea nu a fost inca definitivata, cele doua parti stabilind initial ca in 20 decembrie sa aprobe planul de dezvoltare a proiectului, in urma caruia trebuie definitivata tranzactia.

“Actionarii nu au putut finaliza planul de dezvoltare a proiectului in termenul stabilit pentru a-l putea propune adunarii generale a actionarilor din 20 decembrie 2011 si au agreat sa amane adunarea generala in care va fi analizat planul de dezvoltare a proiectului pana la data de 28 februarie 2012?, se arata intr-un comunicat recent al NEPI.

Dupa ce canadienii au cumparat terenul, NEPI are acces la finantare de pe pietele de capital, fiind listat la Johannesburg, Londra si Bucuresti, precum si la imprumuturi bancare, astfel ca proiectul de 56.000 de metri patrati ar putea fi inceput anul viitor.

Colentina Mall (Helitube)

Compania belgiana BelRom, care detine terenul fostei fabrici Helitube din Colentina, a semnat in acest an o intelegere cu grupul francez Auchan, care ar urma sa opereze un hipermarket in centrul comercial care ar urma construit pe acel teren.

Belgienii cauta in prezent sa stabilizeze structura actionariatului in cadrul firmei care detine terenul, deoarece o parte dintre investitori intentioneaza sa renunte la acest proiect, in timp ce Steven Van Den Bossche, unul dintre actionarii proiectului Electroputere din Craiova, inaugurat in acest an, doreste majorarea participatiei.

Belgienii au un model rapid si deseori surprinzator de realizare a centrelor comerciale, cea mai recenta dovada in acest sens fiind realizarea proiectului de la Craiova intr-un termen de circa 12 luni.

Finantarea proiectului din Colentina reprezinta de asemenea un aspect de luat in seama, in timp ce pentru teren a fost platit un pret ridicat: circa 65 de milioane de euro.

Promenada Shopping Center (Floreasca)

Austriecii de la Raiffeisen Evolution ar putea incepe anul viitor lucrarile la mallul Promenada din zona Aurel Vlaicu, cu atat mai mult cu cat in acest an au vandut turnul de birouri Sky Tower aflat in constructie bancii Raiffeisen din Viena, obtinand astfel cateva zeci de milioane de euro.

Proiectul a fost inghetat inca din perioada 2008-2009, dar ca urmare a cladirilor de birouri realizate intre timp in zona (Lakeview, Nusco Tower, Floreasca Business Park), precum si a pasajului Pipera aflat in curs de finalizare, interesul pentru acest mall a crescut in ultimul timp.

In plus, este posibil ca austriecii sa doreasca reducerea impactului negativ asupra cladirii Sky Tower in care subsidiara locala a Raiffeisen isi va muta sediul, astfel ca lucrarile la cele doua proiecte ar putea fi realizate simultan.

Mallul Promenada ar putea avea o suprafata inchiriabila de circa 40.000 mp.

AFI Palace (Laromet - Bucurestii Noi)

Israelienii de la AFI Europe, care detin centrul comercial AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, ar putea de asemenea incepe anul viitor constructia unui mall pe fosta platforma industriala Laromet din nordul Capitalei, cumparata in urma cu mai multi ani pentru peste 70 de milioane de euro.

Reteaua de hipermarketuri Real, prezenta cu un magazin si in mallul de la Cotroceni, a anuntat recent ca a ajuns la o intelegere cu israelienii pentru deschiderea unei unitati si in proiectul de pe platforma Laromet.

In zona de nord-vest a Capitalei, unde se afla si proiectele Colosseum si Victoria City, competitia este acerba, iar fiecare dintre dezvoltatori vrea sa-si materializeze planurile gandite la achizitia terenurilor de zeci de milioane de euro.

Sursa: Flux Imobiliar [30.12.2011]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.