English version

Bucharest Arena care administreaza Domeniului Stirbey a intrat in faliment

Administratorul Domeniului Stirbey din Buftea, firma Bucharest Arena care era in insolventa de la inceputul anului 2018, a intrat acum in faliment.

Pentru a reveni curata pe piata, planul firmei includea parteneriate cu cele mai importante agentii de organizare evenimente corporate si cu agentiile de turism, pentru ca Domeniul Stirbey sa fie inclus in circuite destinate turismului cultural, oferit turistilor straini in completare alaturi de vizitele la Muzeul Satului, Centrul Istoric sau Palatul Parlamentului, inchirierea in regim hotelier a apartamentelor din palat, intrarea pe nisa petrecerilor pentru copii si atragerea unor noi festivaluri, de genul Summer Well si Zurlandia. 

In luna februarie 2018 administratorul Domeniului Stirbey din Buftea, firma Bucharest Arena, a intrat in insolventa cu datorii totale de 100 mil. RON, dupa ce a cumparat palatul cu gandul de a-l transforma intr-un hotel exclusivist, proiect abandonat ulterior, si a esuat in incercarile repetate de a vinde cladirea. Domeniul cuprinde palatul si parcul in suprafata de 24 ha.

In 2007, Domeniul a fost cumparat de la mostenitorii familiei Stirbey, pentru 9 mil. EUR, de firma Bucharest Arena. Astazi, conform termene.ro, in actionariat a ramas Dan Octavian Cocis (19,89% din actiuni),  Valerian Mares (29,83%), Ilie-Staicu Olteanu (29,83%), Emil Pop (19,89%) si Cristian Singer (0,55%).

Planul de reorganizare prevedea realizarea unei oferte complexe destinata pietei evenimentelor corporate, in sensul ca, pe langa oferta F&B, sa fie adaugat un set de servicii conexe, astfel incat sa raspunda tuturor cerintelor acestui tip de evenimente: sonorizare, lumini, proiectii, scenotehnica, activitati special concepute pentru programe team building indoor si outdoor etc. 

Intrarea in insolventa a fost argumentata in document prin faptul ca lipsa fondurilor s-a concretizat in imposibilitatea societatii de a pune in practica planul de afaceri propus initial, respectiv amenjarea unui ansamblu de restaurante, a unui hotel si a unui ansamblu de locuinte, precum si prin lipsa locurilor de cazare, care a determinat pierderea unui numar important de evenimente.

Bucharest Arena are credite contractate de la doua banci, Alpha Bank si Eximbank. Creditele de la Alpha Bank au fost contractate in cursul anului 2007, sunt in suma de 10 mil. EUR si in prezent sunt declarate scadente, generand dobanzi restante si penalizatoare in valoare de 2,1 mil. EUR. Creditele de la Eximbank sunt in cuantum de 9 mil. RON si de asemenea au fost declarate scadente.

La momentul cumpararii Domeniului, proprietarii si-au anuntat intentia de a transforma Palatul Stirbey intr-un hotel exclusivist, cu un restaurant de 5 stele, dar si un muzeu dedicat familiei Stirbey. Ulterior, cand planul nu a putut fi concretizat, iar palatul a devenit spatiu doar pentru evenimente mondene, precum nunti si botezuri, proprietatea a fost scoasa la vanzare la aproximativ 20 mil. EUR, dar nu a putut fi vanduta.

In 2016, firma, cu circa 50 de angajati, a avut afaceri de 6,8 mil. RON si o pierdere de 2,9 mil. RON, datoriile atingand insa 96 mil. RON, in continua crestere de la 57 mil. RON in urma cu 10 ani. La 31 decembrie 2017, conform ultimelor date disponibile, datoriile au atins 100 mil. RON, la o cifra de afaceri de 9,4 mil. RON si o pierdere de 4 mil. RON. Anul trecut, afacerile au totalizat 7,6 mil. RON, cu o pierdere de 1,3 mil. RON si datorii de peste 101 mil. RON.

Domeniul si palatul au ajuns in atentia inaltei societatii bucurestene la inceputul secolului XX. Printre vizitatorii domeniului a fost si Regina Maria. Dupa anii `50, Domeniul a intrat in proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol. Palatul a gazduit o parte a Institutului de geriatrie Ana Aslan, servind si ca depozit de vinuri si casa de oaspeti pentru Nicu Ceausescu. Dupa Revolutia din 1989 a fost transformat in hotel. Ulterior, in 2006, Palatul Stirbey a fost retrocedat celor sase mostenitori ai familiei Stirbey in urma unui proces castigat de acestia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si, pentru 2 ani, a stat la vanzare. Initial, mostenitorii au prezentat o oferta de cumparare Ministerului Culturii, care a renuntat insa sa achizitioneze proprietatea deoarece suma ceruta era prea mare pentru bugetul institutiei. Ca urmare, in 2007, firma Bucharest Arena a devenit proprietarul Domeniului. 

Sursa: Profit [29.11.2019]

Booking.com

Follow FivestarH on Twitter

Copyright © 2019 Fivestar Hospitality.